Alicante, Spain

Attic by the sea

Context is key when it comes to thinking about the rehabilitation of this attic. The spectacular views over the Mediterranean Sea and the city of Alicante invite us to dream about a direct and constant relationship with the outside.

The previous state of the apartment, with a rigid structure and clearly separated spaces, is transformed into a flexible space that meets the changing needs of the customer. This is achieved from a variety of strategies: the extension of the interior space, the union of kitchen and living room, the division of rooms using mobile partitions… Together with transparency and flexibility, the self-management of the building automation systems allows the user to reprogram the space. Intelligent hygrothermal conditioning, high absorption acoustic systems, lighting scenes, ambient and focal sound systems… they all allow the flat to change and adapt to the different uses that it might receive.

Our goal was to create an adaptable housing for a young couple where they can enjoy the sea and the ambient lighting changes of the coast. Somehow the light, shine, haze, clouds, wind, waves… change the emotional experience of the space.

Project by COR asociados
Size: 100 m2
Status: Built
Responsibilities: preparation of drawings and visualizations as intern architect
Photos: David Frutos


Previous state:

COR_Attic-by-the-sea_01b

Project:

COR_Attic-by-the-sea_02b

COR_Attic-by-the-sea_03B

 

Attic by the sea

Attic by the sea

Attic by the sea

Attic by the sea

Attic by the sea

Attic by the sea

Attic by the sea

Attic by the sea

Attic by the sea

Attic by the sea