Albacete, Spain

FEDA office

The project is designed from the idea of ‘diffuse limits’ and ‘blur’ architecture. Our intention was to cover the volume of the building with a veil capable of blurring it and making it change. We wanted the building to respond to the variations of weather and the movement of users with different textures and levels of brightness.

Looking at it from outside, the skin seems ‘fleshy’, thick and full of shades. At the same time it appears as a distant and undefined object, making it impossible for the viewer to have a stable reference and keep a static link to the building. In this way, the building responds to the movement of the user generating different glances and changing perceptions. On the other hand, from the inside the skin is perceived as a space with constant shape and without scale changes. The inner façade defragments the building due to the size of the windows, which are very large compared to the human scale. This prompts the user to relate to the exterior skin, with its small holes and polymeric texture, in a closer way. However, again this feeling is distorted by the separation of the two layers.

The project is solved between two poles, and the strength of the simple volume is balanced by the volatile and delicate effect of the façade system. All this creates a slight feeling of strangeness when perceiving this diffuse landmark.

Project by COR asociados
Size: 4.375 m2
Status: Built
Responsibilities: preparation of drawings and visualizations as intern architect
Photos: David Frutos

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office

FEDA office